Op reis heb ik vaak het gevoel dat ik ergens ben waar ik niet hoor te zijn. Normaal gesproken ben ik hier namelijk helemaal niet. Normaal gesproken zie ik dit landschap niet, groet ik deze mensen niet, eet ik niet in deze diner die - volgens het bord - is bedoeld voor Amerikaans truckers. Dit is niet mijn uitzicht, dit zijn niet mijn buren, dit is niet mijn land.

Het is acht uur ’s avonds. Bas en ik zitten op een klapstoel in de plaatselijke bibliotheek om samen met twaalf van de krap driehonderd bewoners die Harpers Ferry rijk is te luisteren naar een debat tussen de twee kandidaat burgemeesters. Links de zittende burgemeester. Een oudere, niet enorm charismatische man in een goed zittend pak met voor hem op tafel een stapel notities. Rechts Wayne Bishop, een gebronsde veertiger met ringbaard en cowboylaarzen breed zittend aan een verder lege tafel. Hij heeft geen blaadjes nodig, hij doet alles uit zijn hoofd. Wayne vertelt ons dat hij allerhande belangrijke contacten under his fingertips heeft en dat hij praat vanuit een business perspective. De burgemeester probeert alle kritiek op het beleid van de afgelopen vier jaar te pareren door duidelijk te maken dat het allemaal niet zo simpel is. En hij beschuldigt Wayne van een gebrek aan integriteit. Ze krijgen afwisselend twee minuten spreektijd, na een uur is de vrouw die de tijd bijhoudt er nog altijd niet precies achter hoe de timerfunctie op haar telefoon werkt. Ze drukt verwoed op het scherm en roept af en toe thirty seconds en time. Terwijl ik luister naar de plaatselijke politieke problemen kijk ik naar de kast achter Wayne, waar boeken die niet meer uitgeleend worden voor 50cent te koop staan. Aan de kast hang een kaart van de Appalachen.

Twaalf uur eerder begon - eindelijk - onze eerste fietsdag, het begin van de om en nabij vijfduizend kilometer die we in om en nabij twee-en-een-halve maand gaan afleggen. Acht uur ’s ochtends checkten we uit en reden volledig bepakt vanuit de parkeergarage van het Embassy Suites hotel het centrum van Washington in. Natuurlijk eerst even stoppen voor het Witte Huis voor een foto en daarna waren we echt vertrokken. De eerste vijfhonderd kilometer volgen we achtereenvolgens de C&O Tow Path en de Allegheny trail. Twee autovrije en geliefde fietsroutes die ons in vijf dagen naar Pittsburgh zullen brengen. De eerste begint in Georgetown, de hipste wijk van Washington, dus in de buurt, maar door wat navigatieproblemen - zoals het hoort op de eerste dag - pikken wij hem na een ritje door de suburbs van Washington twintig kilometer later op.

Het is direct prachtig. De C&O Town path volgt de Potomac rivier, en de uitzichten zijn bij vlagen spectaculair. Bij de eerste waterval-rots-achtige situatie haalt Bas zijn drone tevoorschijn, maar die geeft aan dat wij ons in een no-fly-zone bevinden. Een passerende vrouw die ons bezig ziet – ‘toytime boys? ’- vertelt ons dat er een helikopterroute van het Witte Huis naar de CIA loopt, de drone moet dus nog even wachten. Later zien we een handvol reeën, veel schildpadden, twee bevers, een dode buidelrat en een arend, de big five van Maryland kunnen we afvinken.

Om vier uur komen we na 110 kilometer aan in Harpers Ferry, een mooi stadje dat iets weg heeft van een openluchtmuseum, waar we de nacht zullen doorbrengen bij Gary Hill. We hebben hem gevonden via warm showers, een site waar fietsers elkaar een slaapplek - en een warme douche - aanbieden. Bij aankomst blijkt dat Gary nog veel meer te bieden heeft. Als we na een biertje onze fietsen staan af te spoelen vertelt hij dat toen hij vlak na zijn pensioen zijn vrouw, waarmee hij net naar Hawaii was verhuisd, verloor, hij niet zo goed wist wat hij moest doen. Veertien jaar later - hij is nu negenzeventig - is hij drie keer van kust naar kust gefietst en heeft hij in zes maanden de complete Appalachian trail gelopen. Een trail van ruim tweeduizend mijl door de complete Appalachen, die ergens halverwege door Harpers Ferry loopt. En hij is een keer het IJsselmeer rondgefietst, ook dat vond hij fantastisch, en vooral zo heerlijk vlak.

Tijdens het eten - hij gaat morgen zijn dochters bezoeken is San Diego, dus eet alsjeblieft alles op - stellen wij vragen en vertelt hij verhalen. En dan gaat het opeens over de politiek. Ik heb mij voorgenomen om hier in Amerika zo min mogelijk over politiek te beginnen, puur uit lijfsbehoud,  maar tot nu toe beginnen ze er allemaal zelf over. Of eigenlijk vooral degenen die tegen Trump zijn, misschien om ons ervan te overtuigen dat we van hen niks te vrezen hebben. Maar vanavond gaat het niet over Trump, maar over de plaatselijke politiek. Het zit zo: komende week wordt de nieuwe burgemeester van Harpers Ferry gekozen en het belangrijkste punt van twist is de komst van een nieuw hotel. Het oude staat in te storten op een toplocatie met spectaculair uitzicht over de rivier en daardoor loopt het dorp een hoop geld mis. De zittende burgermeester, die opnieuw kandidaat is, heeft verregaande plannen met een keten die een vijfsterren hotel - met respect voor de plaatselijke cultuur - wil plaatsen, maar de tegenstrever, Wayne Bishop - wiens bedrijf ooit genaaid schijnt te zijn door deze zelfde keten - is daar tegen. Wayne heeft andere plannen om Harpers Ferry great again te maken. Vanavond is er een debat tussen de twee en daar zou Gary eigenlijk graag naartoe gaan.

Als we na de bijeenkomst terugrijden vertelt Gary ons dat het gerucht gaat dat Wayne Bishop een paar weken terug op de vuist is geraakt met een van de bewoners. Terug in zijn huis - Bas en ik staan inmiddels op instorten, maar durven dit aanbod niet te weigeren - kijken we samen met Gary nog een documentaire over de Appalachian trail van National Geographic, waar ook Gary in voorkomt. Als wij hier morgen wegfietsen zou het heel goed kunnen dat ik Harpers Ferry, een stadje waar ik normaal gesproken niet ben, nooit meer terug zal zien. Maar als ik ooit terugkom, lopend door de Appalachen, boek ik de kamer met het beste uitzicht in het nieuwe hotel op de heuvel. En dan bel ik Gary voor een biertje.

.

Nieuws

Verhalen van klanten
Gemma Dingjan
Jolande en Freek Deuss in Nieuw Zeeland
Kathryn Gerrits
Marianne Verheggen
Peter
Rene Portegies
Snel fietsen in beeld
Ondiep TV Utrecht 2016
Success story Snel Fietsen 2017
Ervaring van Snel fietsen NV schade 2016
Peter Snel aan tafel bij Radio M 2015
RTV Utrecht winteronderhoud aan de fiets 2014
Lifestyl Experience RTL4 2013
Op pad test Snel STEEL RIDE 2013 (voorheen Safari)
Op pad test Snel STEEL RIDE 2012 (Voorheen Savanne)
Op bezoek bij Snel fietsen
Artikel: Nieuwe toekomst voor een oud merk 2019
Artikel: Snel en de Oomt GastvrijheidsCheck 2018
Artikel: Snel en SKS 2017
Artikel: Maatwerk voor de sportieve fietser, Den Haag Centraal 2017
Artikel: Uniform 2017
Artikel: ANWB Special Fietsen 2016
Artikel: Trouw 2016
Artikel: Tweewieler 2016
Artikel: Fietsmarkt 2016
Artikel: Binnenkijken bij Snel Fietsen 2016
Snel fietsen Sponsoring
Inge en Marloes strijden samen
Geert en Quinten presteren in Afrika
Bas en Lowie testen in Amerika
Wie zijn Bas en Lowie
De test der testen
Blog 1: Velgremmen & Schijfremmen
Blog 2: Dozenstress
Blog 3: FOMO
Blog 4: Wayne Bishop
Blog 5: Friendship Park, Ohio
Blog 6: Gastvrijheid
Blog 7: Het wonder van Albert Lea
Blog 8: Fietsen
Blog 9: South Dakota
Blog 10: Verdwaald in de Black Hills
Blog 11: Samen op de fiets
Blog 12: De ferry naar Seattle
Waarom sponsort Snel fietsen deze reis
Duurtest Snel STEEL RIDE 26 vs 28 vakantiefietsen
Artikel: Een Warme douche
12 weetjes over de nieuwe Fiets van de zaak-regels (VANAF 01-01-2020)
Cannondale Supersix EVO racefiets van het jaar 2020
Testdag J.Guillem bij Snel fietsen Den Haag 2019
Nominatie Fiets van het Jaar 2018
Cursus GPS-navigatie via je Smartphone 2017
Tall Together beurs 2017
Fiets en Vakantiebeurs 2017
Snel fietsen Den Haag breidt uit!

SNEL FIETSEN BV

Amsterdamsestraatweg 414 a-b-c
3551 CX Utrecht
Telefoon 030 - 2441971
utrecht@snelfietsen.nl

Valeriusstraat 79
2517 HP Den Haag
Telefoon 070 - 7371372
denhaag@snelfietsen.nl

KvK Utrecht 30023353
BTW nr. NL810498820B01

Algemeen emailadres:
info@snelfietsen.nl

ABN-AMRO
IBAN: NL88 ABNA 0490 7820 19
BIC: ABNANL2A

•  Algemene voorwaarden
•  Garantiebepalingen

FIETSMERKEN

•  Snel
•  Brompton
•  Cannondale
•  Cube
•  Jan Janssen
•  J.Guilllem
•  Surly
•  KOGA
•  Van Nicholas
 

FRAME MATERIAAL

•  Stalen fietsen
•  Titanium fietsen
•  Carbon fietsen
•  Aluminium fietsen
•  Bamboe Fietsen

OPENINGSTIJDEN:

Utrecht:    
Dinsdag   09:00 - 18:00
Woensdag   09:00 - 18:00
Donderdag   09:00 - 18:00
Vrijdag   09:00 - 18:00
Zaterdag   09:00 - 17:00
Den Haag:    
Dinsdag   09:00 - 18:00
Woensdag   09:00 - 18:00
Donderdag   09:00 - 18:00
Vrijdag   09:00 - 18:00
Zaterdag   09:00 - 17:00