Een fietscomputer; Informatief, leuk én een goede hulp bij effectief trainen!
Een fietscomputer is een erg praktisch accessoire voor zowel de recreatieve als sportieve fietser. Dankzij de vele functies krijg je informatie over je afgelegde afstand, gemiddelde snelheid, gereden tijd en noem maar op. Zelfs je verbrande calorieën worden in het scherm weergegeven. Hierdoor fiets of train je niet alleen effectiever, het maakt fietsen ook een stuk leuker! Om een goede keuze te kunnen maken uit ons ruime assortiment fietscomputers, hebben we op deze pagina praktische informatie voor jou op een rijtje gezet.
Voor de recreatieve fietser
Ben je een recreatieve fietser, dan heb je meestal genoeg aan een fietscomputer met alleen de basisfuncties. Je meet hiermee bijvoorbeeld je snelheid, afstand en tijd. Kies je voor een model met GPS, dan heb je voor deze metingen geen aparte sensoren meer nodig. Je route kun je dan achteraf analyseren op je pc of laptop. De meer uitgebreide fietscomputers met GPS bieden ook navigatiemogelijkheden. Dit is vergelijkbaar met autonavigatie, waar je wellicht al mee bekend bent. Zo fiets je ontspannen naar een vooraf ingestelde locatie, zonder te verdwalen of de kaart te moeten lezen.
Voor de sportieve fietser
Ben je meer een sportieve fietser, dan wil je naast de basisfuncties wellicht ook je hartslag, cadans of calorieverbruik meten. Hierdoor worden je trainingen efficiënter en verbeter je eenvoudig je prestaties. Om de juiste keuze te kunnen maken welke fietscomputer de beste is voor jou, hebben we een keuzehulp voor je gemaakt. Hier geef je heel eenvoudig aan welke opties je wilt hebben. Je ziet de fietscomputers die voldoen aan je wensen vervolgens automatisch verschijnen.
Met navigatie
Wil je het liefst mooie fietstochten maken? Dan is een fietscomputer met navigatie geen overbodige luxe. De bediening en mogelijkheden komen in de meeste gevallen overeen met autonavigatie. Dat is wel zo vertrouwd. Het grote verschil zit hem in het kaartmateriaal. Fietscomputers met navigatie geven zeer gedetailleerd alle fietswegen weer. Zo fiets je makkelijk van A naar B, zonder oponthoud. Het enige wat je nog hoeft te beslissen is welke kaart je gaat nemen. Fiets je veel in het buitenland? Dan is een kaart met alle wegen van Europa aan te raden. Als je alleen in Nederland of België fietst, is een Benelux-kaart meestal voldoende.
Conditie verbeteren met hartslagmeter
Dat fietsen goed is voor je conditie, weet je natuurlijk al. Met een fietscomputer kun je nog een stapje verder gaan. In combinatie met een hartslagsensor kun je namelijk in verschillende hartslagzones fietsen, wat bevorderlijk is voor je conditie. Het meten van je hartslag gaat meestal via een borstband. Deze geeft de meetwaarden vervolgens door naar je fietscomputer. Je kunt je conditie daarnaast ook verbeteren met intervaltrainingen, waarbij je je sessies verdeelt in rustpauzes en actiemomenten.
Effectief vetten verbranden en afvallen
Er zijn veel manieren om af te vallen, maar door op je eigen fiets mooie tochten te rijden is eigenlijk wel het leukst. Een fietscomputer het calorieverbruik aangeeft kan je daar bij helpen. Hiermee krijg je een duidelijker beeld van de effectiviteit van je fietssessies en weet je dus precies hoeveel calorieën jij verbrandt hebt. Bovendien zijn er ook fietscomputers op de markt die geschikt zijn voor intervaltrainingen. Door op deze manier te trainen, verbrand je uiteindelijk meer vet.
Spieren trainen en techniek verbeteren met cadansmeter
Je beenspieren worden vanzelf sterker door het fietsen. Er zijn echter manieren om dit proces te versnellen. Een cadanssensor geeft het aantal pedaalslagen aan.. Een ritme van 100 omwentelingen per minuut is het meest efficiënt. Bij een hoger aantal slagen verhoog je de druk op je spierpezen. Bij een lager aantal omwentelingen, rij je meer op kracht. Een vermogenssensor registreert de druk die je uitoefent op je pedalen. Dit wordt aangegeven in Watt. Dit komt ook je techniek ten goede. Ook kun je met intervaltrainingen heel gericht je spieren sterker maken. Bij deze manier van trainen moet je lichaam nieuwe spiermassa aanspreken, omdat je harder moet werken.