De revolutie in riemaandrijving, de deelbare tandriem aandrijving van Veer Cycles.

Rij je op een fiets met naafversnelling en een ketting, maar ben je wel klaar met het preventieve onderhoud van een kettingaandrijving? Dan kan je met de Veer riemaandrijving je huidige fiets aanpassen. Dus, …. Maak je fiets onderhoudsvriendelijker. Tot recent had je een speciaal frame nodig, een deelbaar model, oftewel, je moet je achterframe van je fiets kunnen open schroeven om er een tandriem doorheen te steken.
Het Amerikaanse bedrijf Veer Cycle Cycles heeft de oplossing,  de Split Belt. Een tandriem die open is in de vorm van een V verbinding.

De voordelen van een tandriem zijn ondertussen bekend. Weinig onderhoud, weinig tot geen smering nodig (op oliebasis), geen last van roest en een daarnaast een zeer lange levensduur. Een klein groepje jonge Amerikanen, waaruit het bedrijf Veer Cycle Cycles bestaat, zijn aan de slag gegaan om een deelbare riem te ontwikkelen. Waar het merk Gates een niet deelbare riem maakt, vult Veer Cycles een gat in de markt aan. De tandriemen van Gates hebben namelijk één grote beperking: je hebt een belt-ready frame nodig, ook wel deelbaar (achter)frame genaamd. Veer richt zich op de markt van fietsen met een niet deelbaar (achter)frame.

 

De tandriem van Veer Cycles;

De tandriem van Veer is qua constructie vergelijkbaar met die van Gates. Beide bestaan uit een kern van carbon draden met rubberen tanden, alleen het grote verschil is dat de riem van Veer twee losse uiteinden heeft, welke met een serie pinnen met elkaar verbind. Zo kan je de riem door elk type frame monteren. Voor het inpersen van de RVS pennetjes heb je een speciaal gereedschap nodig, op deze manier is de riem solide en super betrouwbaar verbonden.

 

De tandwielen van Veer Cycles

Veer Cycles heeft een aantal patenten van Gates bekeken en hier hun eigen producten op aangepast. Mede hierom zien de tandwielen en riem er iets anders uit. In plaats van de opstaande rand in het midden van de tandwielen van Gates, CentreTrack, heeft Veer opstaande randjes aan de buitenkant van de tandwielen om de riem op het tandwiel te houden. De vorm van de individuele tanden zijn ook anders qua uitvoering, de tandwielen hebben een open profiel om vuil tussen de tanden af te kunnen voeren. Om een lange levensduur te behalen, zijn de tandwielen gemaakt van Chroom-molybdeen-staal met een nikkel coating als toplaag.

 

Compatibiliteit;

Veer Cycles eerste opzet was de productie voor de single speed fietsen, deze zijn in Amerika zeer populair. Daarna kwamen er tandwielen en riemen met verschillend aantal tanden. Met de verschillende opbouwmogelijkheden kan voor elke fietsen het meest passende verzet gevonden worden. Er zijn kits voor fietsen met versnellingsnaven van,  Sturmey Archer, Shimano Nexus, Shimano Alfine en uiteraard de Rohloff naaf.
Het is wel goed om te weten dat een tandriem wat meer druk op de naaf zet dan een ketting, door deze wetenschap testen we bij Snel fietsen altijd eerst de stijfheid van het (achter)frame en de trapasstabiliteit. Veer Cycles geeft aan dat de Split Belt flexibeler is dan die van Gates, waardoor de spanning op het frame ook lager is als bij Gates riemen. Hierdoor is de spanning op de riem van Veer Cycles lager als de spanning van Gates riemen.  Een voordeel is ook dat de spanning op de versnellingnaven lager is en deze dus minder aan slijtage onderhevig is.

De Veer riem moet uiteraard wel op de juiste spannning gemonteerd zijn. Dit kan in de vorm van kettingspanner,  verstelbare achterpadden, excentrische trapas of een kettingspanner met tandwieltjes. Bij de eerste twee kan de Split Belt probleemloos gemonteerd worden. Bij de derde optie kan ven een zogenaamde riemspanner voorzien.
Met deze gedachte kan elk frame waar nu een derailleur aandrijving op gemonteerd zit, kunnen aanpassen naar een versnellingsnaaf en een Veer Cycles Split Belt.

  

Kijk voor extra informatie op de website van Veer Cycles;

Veercycle.com 

Een leuke impressie op Youtube;

Youtube 

SNEL FIETSEN BV

Amsterdamsestraatweg 414 a-b-c
3551 CX Utrecht
Telefoon 030 - 2441971
utrecht@snelfietsen.nl

Valeriusstraat 79
2517 HP Den Haag
Telefoon 070 - 7371372
denhaag@snelfietsen.nl

KvK Utrecht 30023353
BTW nr. NL810498820B01

Algemeen emailadres:
info@snelfietsen.nl

ABN-AMRO
IBAN: NL88 ABNA 0490 7820 19
BIC: ABNANL2A

•  Algemene voorwaarden
•  Garantiebepalingen

FIETSMERKEN

•  Snel
•  Brompton
•  Cannondale
•  Cube
•  Jan Janssen
•  J.Guilllem
•  Surly
•  KOGA
•  Van Nicholas
 

FRAME MATERIAAL

•  Stalen fietsen
•  Titanium fietsen
•  Carbon fietsen
•  Aluminium fietsen
•  Bamboe Fietsen

OPENINGSTIJDEN:

Utrecht:    
Dinsdag   09:00 - 18:00
Woensdag   09:00 - 18:00
Donderdag   09:00 - 18:00
Vrijdag   09:00 - 18:00
Zaterdag   09:00 - 17:00
Den Haag:    
Dinsdag   09:00 - 18:00
Woensdag   09:00 - 18:00
Donderdag   09:00 - 18:00
Vrijdag   09:00 - 18:00
Zaterdag   09:00 - 17:00