(kijk ook bij kleding – Fietsschoenen)

De pedalen op een fiets zorgen ervoor dat onze voeten onze energie kunnen overbrengen zodat de wielen gaan draaien en we vooruit komen. Er zijn vele verschillende varianten pedalen op de markt. Het model wat bij jou en de fiets past is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan het soort fiets, aan het soort gebruik en de mate van sportiviteit.

We kunnen twee typen pedalen monteren, een pedaal waar de schoen op vast klikt of een pedaal zonder kliksysteem. Pedalen zonder kliksysteem worden vaak op kinder-, stads-, toer- en vakantiefietsen gemonteerd. Klikpedalen worden veel op toer, vakantie, racefietsen en mountainbikes gemonteerd.

De voordelen van een niet klikpedaal zijn dat je zonder enige belemmering je voet eraf kan halen en deze op de grond kan zetten en dat je geen speciale fietsschoenen nodig hebt.
De voordelen van klikpedalen voor de meer sportieve fietsers zijn uitgebreider en zetten we derhalve uitgebreider uiteen.
•    Kracht overbrengen vanaf precies de bal van je voet, en dus een efficiëntere kracht overbrenging (juiste positie van de voet en knie ten opzichte van het pedaal)
•    Trekken en duwen aan de pedalen
•    Druk verdeling over de gehele schoen
•    Minder vermoeiende voeten bij lange ritten

Aandachtspunten voor klikpedalen

•    Wennen in het begin dat je voeten “vast” zitten (oefenen voordat we de straat opgaan)
•    Lang lopen is lastiger (kies een Shimano SPD systeem als je ook loopt op de schoen)
•    Fietsen met normale schoenen is niet aan te raden i.v.m. bijna geen grip van een normale schoen op een klikpedaal

Daarnaast zijn er nog twee verschillende uitvoeringen in klikpedalen. Het zogenaamde “LOOK” systeem en het zogenaamde SPD systeem.De in de volksmond veel gebruikte naam “LOOK” is een systeem dat uitermate goed geschikt is voor duursport op de fiets. Denk aan snelle toer-, race- en triatlonfietsen. Er zijn verschillende merken welke deze vorm van pedalen leveren, denk aan Look, Shimano en Time. Waarom is dit systeem hier zeer goed geschikt voor duursport? Omdat het plaatje onder je schoen, ook wel cleat genoemd, meer axiale speling heeft en je je voet ook meer vrijelijk kruislings kan bewegen. Dan worden de knie en heupen minder gefixeerd. Bij een duursport waar de belasting lang(er) en eenzijdig(er) is, is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de fixatie zo laag mogelijk te houden. Deze schoenplaten zijn redelijk groot en kunnen dus niet verzonken in de zool van de schoen liggen, hierom is het lastiger om er op te lopen. Er verschillende schoenplaatjes verkrijgbaar welke in meer of minder mate de vrijheid van bewegen bepalen. De keuze is mede afhankelijk van het soort fietser je bent en welke vorm van sport je beoefend.Ook wordt er vaak een systeem gemonteerd welke we in de volksmond “SPD” noemen. Dit systeem is uitermate geschikt voor fietssport gebruik als mountainbiken en alle vormen van fietsen waar je ook nog “normaal” op de schoenen wil kunnen lopen. Waarom is dit systeem goed geschikt voor mountainbiken en als loop- & fietsschoen? Ten eerste omdat je bij deze vormen van fietsen regelmatig je voeten aan de grond zet en er goed grip is omdat het schoenplaatje verzonken in de zool van de schoen zit. Dit kan omdat het schoenplaatje aanzienlijk kleiner is als bij het “LOOK” systeem. Omdat deze schoenplaatjes een grotere mate van fixatie tussen de schoen en het plaatje opleveren, zet je de knieën en heupen meer “op slot”. Door de meer dynamische manier van fietsen, verschillende trapfrequenties en staan en zitten, bewegen we meer met het lichaam waardoor deze fixatie voor een groot gedeelte ongedaan gemaakt wordt. Ook hier zijn er verschillende schoenplaatjes verkrijgbaar welke in meer of minder mate de vrijheid van bewegen bepalen. De keuze is mede afhankelijk van het soort fietser je bent en welke vorm van sport je beoefend.

Montage tip !!!

Het linker pedaal wordt gemonteerd met linkse schroefdraad, om te voorkomen dat het tijdens het fietsen loskomt door mechanische precessie. Hoewel het linkerpedaal rechtsom draait ten opzichte van de crank, drukt de kracht van de voet de schroefdraad tegen de fitting op een punt dat linksom draait (tegen de klok in) ten opzichte van de crank. Dit resulteert door de wrijving in een linksom draaiende beweging van het schroefdraad, waardoor een rechtse schroefdraad langzaam losgedraaid zou kunnen worden. Vandaar dat het linkerpedaal een linkse schroefdraad gebruikt, wat betekent dat je bij de montage het linkerpedaal linksom moet vastdraaien. Omdat het rechterpedaal aan de andere zijde zit, is de draairichting omgekeerd ten opzichte van het linkerpedaal. Voor het rechterpedaal wordt daarom gewone rechtse schroefdraad gebruikt om te voorkomen dat het pedaal los wordt gedraaid tijdens het fietsen.Merken welke je in de Snel fietsen vestigingen kunt vinden;

Kijk hier op de website

Shimano racepedalenShimano mountainbike pedalen

LookCrankbrothersErgotecContec

 

 

 

SNEL FIETSEN BV

Amsterdamsestraatweg 414 a-b-c
3551 CX Utrecht
Telefoon 030 - 2441971
utrecht@snelfietsen.nl

Valeriusstraat 79
2517 HP Den Haag
Telefoon 070 - 7371372
denhaag@snelfietsen.nl

KvK Utrecht 30023353
BTW nr. NL810498820B01

Algemeen emailadres:
info@snelfietsen.nl

ABN-AMRO
IBAN: NL88 ABNA 0490 7820 19
BIC: ABNANL2A

•  Algemene voorwaarden
•  Garantiebepalingen

FIETSMERKEN

•  Snel
•  Cannondale
•  Cube
•  Jan Janssen
•  Surly
•  Van Nicholas 
•  Brompton
•  Bamboe Fietsen

 

FRAME MATERIAAL

•  Stalen fietsen
•  Titanium fietsen
•  Carbon fietsen
•  Aluminium fietsen
•  Bamboe Fietsen

OPENINGSTIJDEN:

Maandag   Gesloten
Dinsdag   9:00 – 18:00
Woensdag   9:00 – 18:00
Donderdag   9:00 – 21:00
Vrijdag   9:00 – 18:00
Zaterdag   9:00 – 17:00
Zondag   Gesloten

 

 

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Ongeldige invoer
(We versturen deze 1x per kwartaal)

 

 

Erkend leerbedrijf